

انتشارات ماهي منتشر کرد:
خلاصه کتاب همان عنوان آن يعني دنيا مسطح است به اين معني است که دنيا برخلاف کشف کريستف کلمب پيش ميرود و خود را از کروي شکل بودن به سمت و شکل مسطح تغيير مي دهد. دنياي امروز با پديد آمدن سه نسل از فناوري ارتباطاتي و به تعبير فريدمن، انقلاب جهاني به شکل مسطح و هموار شدن پيش ميرود و ميليونها انسان به طور همزمان با يکديگر ارتباط صوتي و متني و تصويري دارند. دوران اول از 1492 ميلادي، که کريسفت کلمب سفر اکتشافي دريايي خود را آغاز کرد و دنياي قديم و جديد را رودرروي هم قرار داد و تا 1800 ميلادي طول کشيد. دوم، تقريبا از 1800 تا 2000 ميلادي طول کشيد و با رکود بزرگ و جنگ جهاني اول و دوم، دچار وقفه شد.
اين دوران دنيا را از مقياس متوسط به مقياس کوچک رساند. عامل اصلي تغيير و نيرو محرکه يکپارچگي جهاني از کاهش هزينه حمل و نقل در اثر کاربرد موتور بخار و راه آهن و در نيمه دوم اين دوران از کاهش هزينه ارتباطات راه دور، در اثر گسترش تلگراف، تلفن، کامپيوتر شخصي، ماهواره، کابل هاي فيبر نوري و نگارش اوليه وب جهاني نيرو ميگرفت. دوره سوم اما جهان را از مقياس کوچک به ريز تقليل داد و هم زمان زمين بازي را هموار کرده است. نيرو محرکه دنياي سوم را فريدمن «پلتفرم» دنياي مسطح مينامد.
در اين عصر، عصر سياست بالا به پايين که در آن فعاليت هاي انتخاباتي، نهادها و مطبوعات، محيط هاي بستهاي بودند و با سرمايهاي که به سختي فراهم ميشد، قدرت ميگرفتند پايان يافته است. چيزي وحشيتر، درگير کنندهتر و جذابتر و درامتداد نظم قديم براي مشارکت کنندگان منفرد در حال شکوفايي است. هرجا که ميرويد سلسله مراتبها از پايين به چالش کشيده شده و درحال تبديل شدن به سلسله مراتبهايي افقي و جمعيتر هستند، از اين جهت دنيا ديگر کروي نيست و مسطح شده است.
در اين دنياي هم سطح اما قدرت و جايگاه چه کساني به چالش کشيده ميشود؟ چه قدرتهايي در بالا دست قرار دارند؟ چه گروههايي از اين وضع هم سطح در حال سوءاستفاده در جهت اهداف ضدبشري و انساني خود هستند؟ اين سوالات دغدغههاي فرعي و حاشيهاي فريدمن در کتاب «دنيا مسطح است» است
او در بخش دوم کتاب، از ده نيرويي ياد ميکند و به صورت بسيط پيرامون آنها شرح تاريخي و تطوري ارائه ميدهد که باعث مسطح و وصل شدن نقاط مختلف دنيا و انسانهاي آن شدند. آغاز اين روند از فروپاشي ديوار برلين بود که ابتداي جهاني انديشيدن بشر آغاز شد. فريدمن ميگويد تنها آمريکا و اروپا نبودند که از فروپاشي ديوار برلين خوشحال بودند، بلکه کس ديگري نيز به نام بن لادن وجود داشت که از اين بابت ابراز شادي ميکرد و از نظر او عامل سقوط شوروي رزمندگان جهادي افغانستان از جمله خود او بودند.
تاماس بر شرح چگونگي و تاريخ شکلگيري گسترش ارتباطات و راه اندازي اينترنت و وب سايت ميپردازد و اين مسير برتري سيستم سرمايهداري که موجب ايجاد اين انقلاب ارتباطي شده است را تا تفوق نظام تجاري و اقتصادي سرمايهداري در جهان پيشرفته روايت ميکند. اين بخش از کتاب که حدود نيمي از حجم آن را به خود اختصاص ميدهد مناسب براي دانشجويان اقتصاد، مديريت بازرگاني، نرم افزار و سخت افزار کامپيوتر است. دانشجويان و فارغ التحصيلان رشته هاي آيتي ميتوانند با مطالعه اين کتاب دهها طرح و پروژه کاريابي و کارآفريني کشف کرده و درحال و آينده کشور در حوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات سهيم شده و يا حتي براي آن برنامهريزي کنند.
فريدمن با گزارش خود از سفر او و تيم مستندسازياش به هندوستان و مشاهدات شان از بازار و پيشرفت متحير کننده هند در عرصه فناوري اطلاعات که پيش بيني ميشود طي يکي دو دهه آينده از ايالات متحده آمريکا نيز پيشي گيرد، مدل و ايدههاي بسيار و جديدي از انواع فعاليت هاي مجازي ارائه ميکند
«دنيا مسطح است» در فصلهاي آخر خود از مناطق و کشورهاي توسعه نيافته و غيرمسطح ميگويد که گرفتار بيماري و فقر هستند که حاصل اين وضع شکلگيري گروه هايي چون القاعده و بن لادن است که هم شوروي و هم آمريکا را شيطان ميدانند و آنها را بي بندوبار ميبينند. گروههايي چنين از قضا از فضاي مجازي و فناوري ارتباطات استفاده ميکنند و پيام خود را به دنيا عرضه و منتظر مصاحبه بي بي سي نميمانند. آنها در پي آن هستند که نظم و ثبات دنياي کنوني را برهم بزنند، همچون تلاش حادثه 11سپتامبر.
فروشگاه اينترنتي 30بوک
شاید بپسندید














از این مترجم













