

تاریخ فشرده اقتصاد
انتشارات مرکز منتشر کرد:
از همان ابتدا گفتم هدف این کتاب انجام سه کار است: روایت این حکایت که سرمایهداری و نظام بازار چگونه پدید آمدند؛ بحث دربارۀ اندیشهها و اشخاصی که به رشتۀ اقتصاد سروشکل دادند؛ و ترسیم رئوسِ نحوۀ تأثیرگذاریِ نیروهای اقتصادی بر تاریخ جهان.
از آنجا که اکثر ما قرار نیست محقق اقتصادی شویم، بزرگترین سهم این علم یاریِ ماست برای بهتر زیستن. اینکه هنگام تصمیمگیریهای دشوار، هزینهها و مزایا را بسنجیم. هزینههای فرصت را لحاظ کنیم ــ از خیر چه چیزی میگذریم؟ حواسمان به حاشیۀ [مطلوبیت] باشد ــ ببینیم آیا داشتن یک قلم بیشتر از چیزی میصرفد یا نه؟ آثار بیرونی را هم از یاد نبریم ــ تأثیرات مثبت و منفی تصمیماتمان را بر دیگران. علم اقتصاد، از حوزۀ آموزش گرفته تا کارآفرینی، و از اجتماعیشدن گرفته تا بازار سهام، میتواند کمکمان کند زندگی بهتری داشته باشیم.
فروشگاه اینترنتی 30بوک
دربارهٔ کتاب
این کتاب گرچه کوچک است، اما داستان بزرگی را روایت میکند. از اقتصاد در دوران باستان گرفته تا دوران مُدرن؛ «تاریخ فشرده اقتصاد» نیروهای اقتصادی پنهان در پشت جنگها، نوآوری و تحولات اجتماعی را آشکار میکند. نویسنده در این کتاب چگونگی ظهور سرمایهداری و نظام بازار را دنبال میکند و ایدهها و افراد کلیدی که رشتهٔ اقتصاد را شکل دادند، معرفی میکند.
از انقلاب کشاورزی تا گرمایش سیارهٔ زمین، اندرو لی داستان اقتصاد که در طول قرنها و قارهها گسترده شده است در این کتاب روایت میکند و به زبانی ساده و گیرا تنوعهای رشتهٔ اقتصاد را نمایان کرده است. سپس او ظهور سرمایهداری، تأثیر نوآوریهای تکنولوژیکی مانند چاپخانه و موتور بخار و ظهور نظریههای اقتصادی از متفکرانی مانند آدام اسمیت و جان مینارد کینز را بررسی کرده است. او به ریشههای رادیکالی مونوپولی پرداخته است و نشان میدهد چرا اختراع گاوآهن نابرابری جنسیتی را بدتر کرد؛ چگونه برخی بیماریها الگوهای استعمار را شکل دادند؛ دلایل ظهور آسمانخراشها برای اولین بار در شهرهای آمریکا و موارد بسیار دیگری را آشکار کرده است.
بررسی آموزههای کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد»
اندرو لی در کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد» سیر تکامل سیستمها، ایدهها و نهادی اقتصادی از دوران ماقبل تاریخ تا به امروز را شرح داده است. لی کتابش را با انقلاب کشاورزی آغاز میکند و نشان میدهد که چگونه تولید مازاد، تخصص و تجارت را ممکن ساخت و منجر به توسعهٔ پول و بازارهای اولیه شد. در سراسر کتاب لی بر چگونگی تشکیل جوامع به کمک نیروهای اقتصادی تأکید میکند و نشان میدهد چطور این جوامع بر رویدادهای جهانی و رفاه فردی تأثیر گذاشتهاند. با مطالعهٔ این کتاب خواهید آموخت:
- انقلاب کشاورزی: تغییر از شکار و رویآوردن عشایر به کشاورزی و یکجانشینی از حدود ۱۰۰۰۰ سال پیش از میلاد، غذایی مازاد برای مردم فراهم کرد. نویسنده در کتاب نشان میدهد که چطور این غذای مازاد منجر به رشد جمعیت، تخصصیشدن مشاغل و توسعهٔ شبکههای تجاری شد.
- توسعهٔ پول و تجارت: لی در این کتاب نشان میدهد که با گسترش تجارت، جوامع اولیه اشکالی از پول را برای تسهیل مبادلات ایجاد کردند. پول به عنوان واحد حساب، ذخیرهٔ ارزش و واسطهٔ مبادله عمل میکرد و معاملات را ساده کرد و رشد اقتصادی را ارتقا داد.
- تجارت جهانی: در این کتاب نشان داده شده است که اصل مزیت نسبی چیست و اینکه چطور بر تولید کالاها تأثیر گذاشت. این مفهوم زیربنای تجارت بینالمللی است که منجر به افزایش بهرهوری کلی و وابستگی متقابل بین ملتها شد.
- تحول اقتصادی: با مطالعهٔ این کتاب خواهید فهمید که چطور نوآوریهای تکنولوژیکی و اختراعاتی مانند چاپ و موتور بخار، تولید و انتشار اطلاعات را متحول کردند. این نوآوریها باعث صنعتیشدن، شهر نشینی و تغییرات قابل توجه در بازارهای کار و ساختارهای اقتصادی شدند.
- ظهور نظریهها: نویسنده در این کتاب از متفکرانی مانند «آدام اسمیت» گفته است که ایدههای مانند دست نامرئی را مطرح کردند و از بازارهای آزاد حمایت کردند. او نشان میدهد که بعدها «جان مینارد کینز» بر نقش مداخلهٔ دولت در دوران رکود اقتصادی تأکید کرد و سیاستهای کلان اقتصادی مُدرن را شکل داد.
افتخارات و جوایز
از زمان انتشار «تاریخ فشرده اقتصاد» در سال ۲۰۲۴، این اثر هیچ جایزهٔ ادبی یا دانشگاهی رسمی دریافت نکرده است. با اینحال برخی از چهرههای برجستهٔ حوزهٔ اقتصادی این کتاب را تحسین کردهاند. کلودیا گلوین برندهٔ جایزهٔ نوبل اقتصادِ ۲۰۲۳، این کتاب را ستود. نویسنده نیز بهخاطر مشارکتهایش در اقتصاد مورد تقدیر قرار گرفته است.
بازخوردهای کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد»
- اگر قرار است فقط یک کتاب در مورد اقتصاد بخوانید، این یکی را انتخاب کنید. با مطالعهٔ این کتاب بیاموزید که چرا ما ثروتمندتر هستیم، عمر طولانیتری داریم، فرزندان سالمتری داریم، بهطرز چشمگیری پُربارتر هستیم و از اجدادمان شادتریم.» کلودیا گلدین (Claudia Goldin)، برندهٔ جایزهٔ نوبل اقتصاد ۲۰۲۳
- لی خواننده را به سفری جذاب و لحظات کلیدی تاریخ اقتصاد جهان میبرد که اقتصادهایی که امروزه در سراسر جهان میبینیم را خلق کردهاند. یک مطالعهٔ ضروری برای هر کسی است که به دنبال درک اقتصاد امروز است. پتسی استیونسون (ٰBetsey Stevenson)، استاد اقتصاد دانشگاه میشیگان
- این کتاب کوتاه سرشار از بینشهایی در مورد اقتصاد است که با داستانهای بهیادماندنی و رویدادهای تاریخی به تصویر کشیده شدهاند. افرادی که در مورد اقتصاد کنجکاو هستند اما در مورد آن سردرگم شدهاند، از این کتاب به اندازه کافی یاد خواهند گرفت تا برای همیشه در آن متبحر باشند. اندرو لی نهتنها نویسندهای جذاب است، بلکه آثارش نیز بسیار خواندنی و سرگرمکننده است و این چیزی است که نمیتوان در مورد تمام اقتصاددانان گفت. کارولین ام. هاکسبی (Caroline M. Hoxby)، استاد اقتصاد دانشگاه استنفورد
این کتاب مناسب چه کسانی است؟
«تاریخ فشرده اقتصاد» کتابی ایدهآل برای هر کسی است که در مورد چگونگی شکلگیری ایدههای اقتصادی جهان کنجکاو است. روایت روان و جذاب این کتاب مفاهیم اقتصادی را قابلفهم میکند و بینشهایی در مورد تکامل اقتصاد از دوران ماقبل تاریخ تا امروز ارائه میدهد. کتاب مروری جامع و ساده بر چالشهای اقتصادی معاصر نیز هست و هم اقتصاد خُرد و هم کلان را پوشش میدهد و همین آن را تبدیل به منبعی ارزشمند برای دانشجویان، خوانندگان معمولی و متخصصان کرده است.چرا کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد» را بخوانیم؟
- مرور اجمالی اقتصاد: این کتاب سفری مختصر و درعینحال جامع در تاریخ اقتصاد است و مفاهیم پیچیده را برای خوانندگان قابلفهم و جذاب میکند.
- زمینهٔ تاریخی: لی بینشهایی در مورد چگونگی تکامل سیستمهای اقتصادی از دوران باستان تا دوران مُدرن ارائه کرده است و عواملی را نشان میدهد که اقتصادهای امروزی را شکل دادهاند.
- مثالها: این کتاب، یک کتاب خشکِ اقتصادی نیست؛ بلکه مملو از روایتها و داستانهای بهیادماندنی و رویدادهای تاریخی است.
- ارتباط با مسائل معاصر: این کتاب تحولات اقتصادی تاریخی را به چالشهای کنونی مرتبط کرده است و دیدگاههایی را در مورد موضوعاتی مانند جهانیشدن، نابرابری و پایداری مطرح کرده است.
- قابل دسترس برای مخاطبان گسترده: این کتاب برای خوانندگانی نوشته شده که هیچ پیشینه و هیچگونه اطلاعاتی از اقتصاد ندارند. نویسنده ایدههای پیچیده را ساده کرده است و همین کتاب را برای تمام افراد مناسب کرده است.
دربارهٔ نویسنده
اندرو لی با نام کامل «اندرو ولسلی کاکبورن»، عضو فدرال حوزهٔ انتخابیهٔ فِنر (Fenner) و پارلمان استرالیا است. او پیش از انتخاب شدن در سال ۲۰۱۰، استاد اقتصاد در دانشگاه ملی استرالیا بود. لی مدرک دکترایش را از دانشگاه هاروارد اخذ کرده و عضو آکادمی علوم اجتماعی استرالیا است. او تاکنون کتابهای زیادی در رابطه با اقتصاد از جمله «جنگجویان و میلیاردرها»، «شانس سیاست» و «ارتباط خطرناک» را نوشته است. اندرو لی در سال ۲۰۱۱ جایزهٔ «اقتصاددان جوان انجمن اقتصادی استرالیا» را دریافت کرد؛ جایزهای که به اقتصاددانان استرالیایی زیر ۴۰ سال که سهم قابلتوجهی در اندیشه و دانش اقتصادی داشتهاند، اعطا میگردد.
معرفی کتاب مشابه: تاریخ مختصر اقتصاد (A Little History of Economics)
اگر به مباحث اقتصادی علاقه دارید و دوست دارید از تاریخ اقتصاد و پیشینهٔ آن بیشتر بدانید، کتاب «تاریخ مختصر اقتصاد» اثر نیل کیشتینی (Niall Kishtainy) مورخ اقتصادی و یکی دیگر از کتابهایی جذابی است که نویسنده در آن به زبان ساده تاریخ اقتصاد را تعریف کرده است.
چه چیزی باعث فقر میشود؟ آیا بحرانهای اقتصادی در نظام سرمایهداری اجتنابناپذیر هستند؟ آیا دخالت دولت در اقتصاد مفید است یا مضر؟ نویسنده کتاب «تاریخ مختصر اقتصاد» را در ۴۰ فصل نوشته است و در آن روند شکلگیری علم اقتصاد و راهی را که به برآمدن ایدهها و دیدگاههای مختلف در آن منجر شد را نشان میدهد.
نویسنده در این کتاب بسیار واضح، قابلفهم و حتی به زبان طنز مفاهیم اقتصادی را برای خوانندگانی توضیح میدهد که هیچ ایدهای از اقتصاد ندارد تا بتوانند تاریخ و ایدههای اقتصادی را بهتر درک کنند. در این کتاب نیز نویسنده شم ارا با متفکران کلیدی مثل آدام اسمیت، دیوید ریکاردو، کارل مارکس، جان مینارد کینز و بسیاری دیگر آشنا میکند و درعینحال موضوعاتی مانند اختراع پول تا رکود بزرگ، کارآفرینی و اقتصاد رفتاری را بررسی میکند.
شباهتها و پیوندها با «تاریخ فشرده اقتصاد»
نویسنده در این کتاب نیز مانند کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد» به موضوعات اقتصادی در طول تاریخ پرداخته است و در روشنکردن ایدهها و نیروهای اقتصادی که جهان ما را شکل دادهاند بسیار موفق عمل کرده و توانسته همهچیز را بسیار جامع توضیح دهد. هر دو کتاب مقدمههایی قابلفهم برای تکامل اندیشه و نظامهای اقتصادی هستند و چندین شباهت کلیدی دارند:
- دامنهٔ تاریخی گسترده: هر دو کتاب، توسعهٔ ایدههای اقتصادی از دوران باستان تا دوران مُدرن را دنبال کردهاند. کیشتینی با فیلسوفان یونان باستان مانند افلاطون و ارسطو شروع میکند؛ درحالیکه لی کتابش را از انقلاب کشاورزی آغاز کرده است و گذر از جوامع شکارچی-گردآورنده را برجسته کرده است.
- تمرکز بر متفکران کلیدی: هر دو نویسنده در مورد اقتصاددانان تأثیرگذار و سهم آنها بحث کردهاند و زمینههایی را برای درک ایدههای آنها فراهم کردهاند و بینشهایی در مورد تأثیر آنها بر این رشته ارائه کردهاند.
- سبک نگارش ساده: هر دو کتاب به شیوهای واضح و جذاب نوشته شدهاند و هدف آنها قابلفهم کردن مفاهیم پیچیدهٔ اقتصادی برای مخاطبان عام است. هر دو نویسنده از مثالهای مرتبط برای نشاندادن اصول اقتصای استفاده کردهاند.
- کاوش در سیاستهای اقتصادی: نویسندگان سیستمها و سیاستهای اقتصادی مختلفی را بررسی میکنند و موضوعاتی مانند سرمایهداری، اقتصاد بازار، مداخله دولت و جهانیشدن را مورد بحث قرار میدهند. آنها چگونگی تکامل این سیستمها و پیامدهای آنها برای جوامع را تجزیهوتحلیل کردهاند.
- ارتباط با مسائل معاصر: هر دو کتاب، تحولات اقتصادی تاریخی را به چالشهای فعلی مثل نابرابري، نگرانیهای زیستمحیطی و پیشرفتهای فناوری ربط دادهاند. آنها چارچوبی برای درک و تحلیل مسائل اقتصادی مُدرن را در اختیار خوانندگان قرار دادهاند.
کلام آخر
کتاب «تاریخ فشرده اقتصاد» کاوشی جذاب و قابلفهم در مورد چگونگی شکلگیری ایدهها و نیروهای اقتصادی در جهان است. کتاب فراتر از محافل دانشگاهی است و بینشهایی در مورد چالشها و مباحث اقتصادی معاصر نیز ارائه کرده است.
کاوش لی در مباحثی مثل جهانیشدن، نوآوریهای تکنولوژیکی و نابرابری درآمدی، خوانندگان را به ابزارهایی برای تحلیل انتقادی رویدادهای جاری از طریق یک لنز اقتصادی مجهز میکند. در جهانی که داشتن سواد اقتصادی هر روز، مهمتر از روز پیش میشود، «تاریخ فشرده اقتصاد» هم یک کتابی آموزنده است و هم به عنوان کاتالیزوری برای بحثهای متفکرانه عمل خواهد کرد.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
سرزمین شامات، منطقهای مرزی واقع در کنارهٔ شرقی دریای مدیترانه، برای کشاورزان بسی خوش آتیه مینمود. شامات پس از پایان آخرین عصر یخبندان چندین دورهٔ دیرپای خشکی را از سر گذراند که جوامع را واداشت به سراغ تجربهٔ زراعت بروند. کشاورزان بین سالهای ۱۰۰۰ تا ۸۰۰ پم محصولاتی را با دستچین آنهایی که بذری بزرگتر و طعمی با تلخی کمتر داشتند پرورش میدادند. شامات که جایی در ناحیهای است که گاهی «هلال حاصلخیز» نامیده میشود از فضا دارای چندین گونهٔ گیاهی بود که امکان اهلی شدن داشتند (یعنی میشد با استفادهٔ انسانها سازگار شوند). این هشت «محصول بنیادین» ـ گندم دودانه، گندم تکدانه، جو پوستکنده، نخود سبز، عدس، ماشک تلخ (گاودانه) نخود و کتاب ـ در توسعهٔ کشاورزی حیاتی بودند. سیر جوامع از مرحلهٔ اجتماعاتِ کوچگرد به مرحلهٔ برخورداری از سکونتگاههای مبتنی بر کشاورزی آغاز شد.
شاید بپسندید














از این مترجم













