

شاخهی زرین (پژوهشی در جادو و دین)
انتشارات آگه منتشر کرد
:
سر جيمز فريزر مردمشناس، متخصص ادبيات يونان و روم، و از متخصصان خاورميانهى مكتب كمبريج بود. در اواسط دههى 1880 يك پروژهى پژوهشى دربارهى تاريخ ابتدايى بشر، و رابطهى فرهنگهاى باستان و فرهنگهاى معاصر دنياى غيربومى را در پيش گرفت و از 1890 تا 1915 به نوشتن شاخهى زرين پرداخت. فريزر ضمن تحقيق دربارهى منشأ آداب و اعتقادات و مناسك متعدد در جهان قديم و در فرهنگ عامهى جوامع غربى، به توصيف تاريخ تفكر آدمى و تا حدى تاريخ اديان ابتدايى و مناسكى كه مردمان خاطرهى آنها را طى قرنها حفظ كردهاند مىپردازد. ارزش و اهميت ادبى شاخهى زرين نيز چشمگير است. ييتس، جويس، لارنس، اليوت، رابرت گريوز، ويندام لوئيس، پاوند و جوزف كمپل از جملهى نويسندگان و هنرمندانى هستند كه از شاخهى زرين سخت تأثير گرفتهاند. نورتروپ فراى آن را «دستور زبان تخيل آدمى» خوانده و آن را «مطالعهاى در وجه اجتماعى نمادپردازىِ ضمير ناخودآگاه»، و مكمل كار فرويد و يونگ در مورد نمادپردازى خصوصى رؤياها دانسته است.
فروشگاه اينترنتي 30بوک
معرفی کتاب شاخهی زرین اثر جیمز جرج فریزر
امتیاز در گودریدز: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
امتیاز در آمازون: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
معرفی کتاب شاخهی زرین:
واکنشهای جهانی به کتاب شاخهی زرین:
«این کتاب یکی از آثار بزرگ فرهنگ ما است و خواندن آن همچون سفری ادویسهوار در دل فرهنگ بشری است. شاخه زرین ما را به سمت رسیدن به وسعتی عظیم در همدلی و تفاهم با همنوعان خود همراهی میکند.» - پروفسور اشلی مونتاگ
«کتاب شاخهی زرینِ فریزر یکی از بزرگترین آثار است.» - نشریهٔ نیچر
چرا باید کتاب شاخهی زرین را بخوانیم؟
جملات درخشانی از کتاب شاخهی زرین:
«در بین تابوهایی که وحشیان رعایت میکنند شاید هیچکدام زیادتر و مهمتر از ممنوعیتِ خوردنِ بعضی غذاها نباشد و از اینگونه ممنوعیتها بسیاری علناً از قانون شباهت ناشی شدهاند و بنابراین نمونههای جادوی منفیاند. همانطور که وحشیْ بسیاری از حیوانان یا گیاهان را بهخاطر خاصیت مطلوبی که به نظر دارند میخورَد، همینطور هم از خوردنِ بسیاری دیگر از حیوانات و گیاهان پرهیز میکند و گرنه خاصیتهای نامطلوبی که به نظرش در آنها هست او را فرا میگیرد. با خوردنِ آنها جادوی مثبت به کار میبَرَد و با پرهیز از خوردن این یکیها به جادوی منفی دست میزند. بسیاری از نمونههای این جادوی مثبت را در آینده خواهیم دید؛ اینجا نمونههایی از اینگونه جادوی منفی یا تابو ارائه میدهم. مثلاً، در ماداگاسکار سربازان حق ندارند بعضی غذاها را بخورند و گرنه بنابر اصل جادوی هومئوپاتیک زیانها یا حالات نامطلوبی که تصور میرود در آن خوراکها وجود دارد دامنگیرشان خواهد شد. بنابراین نباید به خوراک جوجهتیغی لب بزنند، «زیر بیم آن میرود حیوان که در هنگام احساس خطر خود را به صورت توپ در میآوَرَد، آن جمعشدنِ از روی ترس را به کسی که میخوردش انتقال دهد.» باز، هیچ سربازی نباید خوراک زانوی گاو بخورد وگرنه مثل گاو زانوانش سست میشود و نمیتواند راه بپیماید.»
«در جزیرهی تیمور، بههنگام وقوع جنگ کاهن بزرگ هرگز معبد را ترک نمیکند، غذایش را برایش میبرند یا همان جا میپزند، او شب و روز باید آتش را فروزان نگه دارد و اگر بگذارد که آتش بیفسرد، شوربختی به جنگاوران روی میآورد و تا آتشگاه خاموش و سرد است ادامه مییابد. علاوه بر این، مادام که سپاه مشغول جنگ است فقط باید آب داغ بخورد زیرا هر قطره آب سرد روحیهی مردان را نمناک میسازد و نمیتوانند بر دشمن فایق آیند. در جزایر کای، با عزیمت سپاه، زنان به خانهها برمیگردند و سبدهایی پر از میوه و سنگ بیرون میآوردن، آنها را روغن میمالند و روی تختهای قرار میدهند و در همانحال چنین نجوا میکنند «ای خورشیدْ خدای، ماهخدای، تیرها را از شوهرانمان، برادرانمان، نامزدهامان و سایر خویشانمان دور دار، درست همچنان که قطرههای باران از اینان دور خواهد بود اگر آغشته به روغن باشند.» با شنیدن نخستین صدای گلوله، سبدها را کنار مینهند و بادبزنها در دست از خانه بیرون میآیند. آنگاه در حالی که بادبزنها را به سوی دشمن تکان میدهند در کوچههای دهکده میدوند و میخوانند «ای بادبزنهای زرین! تیرهای را به هدف بنشان و تیرهای دشمن را دور دار.» در این مراسم، رسمِ روغن مالیدن سنگها برای آنکه تیرها مثل قطرات باران که از سنگ، از مردان بازگردد، تکهای از جادوی هومیوپاتیک یا تقلیدیِ ناب است.»
تحلیلی بر کتاب شاخهی زرین:
بخشی از فهرست مطالب کتاب شاخهی زرین
• مقدمه
• دربارهٔ متن
• کتابنامهٔ گزیده
• سالشمار زندگی جیمز فریزر
• پیشگفتارِ مؤلف
• کتاب اول: فرمانروای بیشهزار
۱. فرمانروای بیشهزار
۲. فرمانروایان کاهن
۳. جادو و مذهب
۴. انسانْ خدایان
۵. فرمانروایانِ بخشیِ طبیعت
۶. پرستش درختان
۷. وصلت مقدس
۸. فرمانروایان روم
۹. جانشینی سلطنت
۱۰. مسئولیتِ سلطنت
۱۱. مخاطراتِ روح
۱۲. تابوها
• کتاب دوم: کُشتنِ خدایان
• کتاب سوم: بلاگردان
• کتاب چهارم: شاخهٔ زرین
حواشی حول محور کتاب
• عنوان شاخهی زرین برگرفته از تابلویی با همین نام اثر نقاش معروف و نامی بریتانیایی، ویلیام ترنر است و در واقع اشاره به درختی مقدس دارد که فرد شکننده شاخهای از آن درخت میتوانست برای تصاحب منصب کهانتِ معبد دایانا در ایتالیا، با کاهن پیشین این معبد مبارزه کند.
• بیتس، جویس، لارنس، الیوت، رابرت گریوز، ویندام لوئیس، پاوند و جوزف کمبل تنها چند تن از نویسندگان و هنرمندانی هستند که تحتتأثیر کتاب شاخهی زرین قرار گرفتهاند.
• بخشهایی از کتاب، به ویژه بحث نمادگونگیِ جادو، و توضیحاتش دربارهٔ مفهوم جادوی همدلانه (سمپاتیک) هنوز در محافل پژوهشی کاملاً مورد قبول است. اما تز مربوط به خدایانِ میرنده و زندهشونده، در عرصهٔ مردمشناسی و حوزهٔ تطبیق ادیان چندان دوام نیاورده است و اغلبِ مردمشناسان معاصر بر آناند که فریزر در تفسیر نمونهها راه گزاف پیموده تا آنها را با سیستم خود همخوان و سازگار سازد.
اگر از خواندن کتاب شاخهی زرین لذت بردید، از مطالعۀ کتابهای زیر نیز لذت خواهید برد:
• اسطورهشناسی اساطیر و ادیان مشهور جهان اثر ریچارد کاوندیش مورخ انگلیسی است. او در این کتاب به بررسی جامع اساطیر جهان پرداخته است و در پژوهشهای گستردهاش به ویژگیهای متمایز آنها اشاره کرده است و اهمیت داستانِ هر اسطوره را به تنهایی و ارتباط ویژهٔ آن با الگوهای اجتماعی و باورهای دینی هر سرزمینی ارائه کرده است.
دربارۀ جیمز جرج فریزر: اسطورهشناس و محقق





شاید بپسندید














از این مترجم













